Sencha to herbata zielona, nazywana też herbatą duszoną. Zebrane długie listki są lekko parzone, a następnie zwijane i suszone. Dzięki temu zatrzymują zieleń i świeży smak.Sencha to zielona herbata, która nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowane zostają jej naturalne, wartościowe składniki. Barwę Sencha porównuje się z porannym blaskiem słońca. Aby ją uzyskać, liście herbaty ze zbioru danego dnia są wrzucane do gorącego suchego kotła, gdzie błyskawicznie tracą wilgoć, zachowując przy tym swój zielono-oliwkowy kolor i całą zawartość taniny przy zaledwie jednym procencie zawartości związków kofeinowych.Sencha jest polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi, regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi. Dlatego Sencha polecana jest dla osób z nadwaga. Herbatę Sencha należy parzyć nie dłużej niż 3 minuty wodą ostudzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza.