Pochodzi z Ameryki Północnej, ale od dawna uprawiany jest w całej Europie. Jest naturalnym dietetycznym i biologicznie aktywnym źródłem NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH (NNKT), w tym gamma-linolenowego (GLA), aktywnego dzięki unikalnej strukturze trójglicerydów, charakterystycznej tylko dla wiesiołka. GLA bierze udział w syntezie PROSTAGLANDYN, które odgrywają w organizmie istotną rolę utrzymując prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów wewnątrznaczyniowych, wzmagając działanie układu immunologicznego.
Skład chemiczny: flawonoidy, kauczuk, fitosterole, kwasy, garbniki, kwas gamma-linolenowy i kwas linolowy.
DZIAŁANIE:
wzmacniające,
utrzymujące prawidłowy poziom cholesterolu
zapobiega jego odkładaniu w naczyniach krwionośnych
reguluje przemianę materii i gospodarkę hormonalną
WSKAZANIA:
nadciśnienie,
schorzenia skóry i włosów,
zaburzenia metaboliczne,
na wątrobę,
na trzustkę,
na schorzenia alergiczne,
nieżyt przewodu pokarmowego i układu oddechowego, układu moczowego.
STOSOWANIE: 1 łyżkę nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie. Nasiona w całości można dodawać do gorących potraw, a po zmieleniu do sałatek.