MULTIMIERZ CUKROMIERZ WINOMIERZ 3W1 PIWO WINO NIEZBĘDNE NARZĘDZIE DLA KAŻDEGO MIŁOŚNIKA PRODUKCJI ALKOHOLU Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%). Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać. BADANIE MOSZCZU Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki. W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. BADANIE BRZECZKI PIWNEJ Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym. Z E S T A W Z A W I E R A: Multimierz KAT04016