Tygielek wykonany ze stali nierdzewnej firmy KINGHOFF.
Wykonanie: stal nierdzewna.
Pojemność: 700 ml.
Aby ułatwić nalewanie posiada wyprofilowany "dzióbek".
Idealny do parzenia kawy, herbaty oraz podgrzewania np. mleka.
Łatwy w czyszczeniu i użytkowaniu.
Nadaje się do mycia w zmywarce.
Wykonany z materiałów bezpiecznych dla zdrowia i neutralnych dla żywności.
Może być stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej, halogenowej, ceramicznej z wyjątkiem płyt indukcyjnych.
Wymiary: średnica dna ok. 8 cm
Kawa po turecku słynie przede wszystkim ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w małych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki").
Składniki
- 1 łyżka drobno zmielonej kawy
- 1 szklanka wody
- 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku,
- 1 łyżka cukru (wg. gustu smakowego)
Sposób przygotowania
Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!