Tygielek / dzbanek do kawy ze stali nierdzewnej 410ml PETERHOF. Tygielek to naczynie w sam raz dla osób uwielbiających aromat i smak prawdziwej, mocnej kawy. Naczynie to służy do przygotowywania tzw. kawy po turecku lub kawy po arabsku. Jest to bardzo proste naczynie, wykonane ze stali nierdzewnej z bakelitową rączką. Może służyć również jako naczynie do podawania śmietanki do kawy.
- Materiał: stal nierdzewna
- Pojemność: wg. producenta 410ml, realna ok. 350ml
- Grubość ścianki: 0,7 mm
- Uchwyt: czarny bakelit
Jak przygotować kawę po turecku?
Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę oraz dodajemy trochę cukru. Zalewamy to wszystko zimną wodą i gotujemy. Gdy podczas gotowania pojawi się pianka, to zdejmujemy naczynie z palnika przed zawrzeniem. Po chwili czynność powtarzamy, znów podgrzewając kawę. Dobra kawa powstaje po trzy-czterokrotnym doprowadzeniu do powstania rosnącej pianki. Gotową kawę nalewa się z tygielków do maleńkich filiżaneczek. Należy to robić bardzo delikatnie, aby zlać płyn, a nie fusy. Odczekanie dłuższej powoduje, że fusy opadną na dół.