Klasyczny tygielek, idealny do parzenia kawy, herbaty oraz podgrzewania np. mleka. Aby ułatwić nalewanie posiada specjalny "dzióbek". Nadaje się na indukcje.
Materiał: stal nierdzewna, tworzywo.
Wymiary: poj. 0,45 l, śr. dna 8 cm.
Cechy:
- Tygielek wykonany ze stali nierdzewnej, nienagrzewający się uchwyt z tworzywa bakelitowego.
- Wyposażony w praktyczny dziobek, który ułatwia nalewanie.
- Idealny do parzenia kawy, herbaty oraz podgrzewania np. mleka.
- Łatwy w czyszczeniu i użytkowaniu.
- Wykonany z materiałów bezpiecznych dla zdrowia i neutralnych dla żywności.
- Nadaje się na kuchnie gazowe, elektryczne, ceramiczne, halogenowe oraz indukcję. Posiada małą średnicę dna, nie wszystkie kuchenki indukcyjne są przystosowane, prosimy o sprawdzenie w instrukcji kuchenki.
Kawa po turecku słynie przede wszystkim ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w małych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki").
Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!
Składniki
- 1 łyżka drobno zmielonej kawy
- 1 szklanka wody
- 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku,
- 1 łyżka cukru (wg. gustu smakowego)