KAFETIERKA / KAWIARKA CIŚNIENIOWA 150ml (2-3 filiżanek espresso).
Kawiarka (zaparzaczka) jest urządzeniem do przygotowywania tzw. kawy po włosku.
Służy do ekspresowego przygotowania kawy o niepowtarzalnym, aromatycznym smaku prawdziwej kawy.
KAWIARKA składa się z:
- pojemnika na wodę (część dolna)
- pojemnika na kawę (sitko z tuleją)
- pojemnika na zaparzoną kawę (część górna)
Jak robimy kawę?
Do dolnego pojemnika nalewamy wodę, poniżej zaworu bezpieczeństwa.
Następnie wkładamy pojemnik na kawę, ten z otworami, zasypując go kawą. Można ugnieść kawę łyżeczką.
Zakręcamy górną część ekspresu i sprzęt jest już gotowy do użycia.
Stawiamy na ogniu, po usłyszeniu charakterystycznego dźwięku oznaczającego że woda zaczyna się gotować,
i kawa przechodzi do górnego pojemnika, zmniejszamy natężenie ognia.
Czekamy aż zakończy się proces parzenia kawy i to wszystko.
Uwaga : taka kawa jest bardzo silna, i pijemy w małych ilościach:-)