Charakterystyka
CO WARTO WIEDZIEĆ O CZARNUSZCE?
- Nazywana była „złotem faraonów” lub kminem egipskim.
- Wielkim entuzjastą oleju z nasion czarnuszki był sam egipski faraon Tutenhamon, który rozkazał swoim służącym zawsze mieć go pod ręką. Kleopatra i Nefretete stosowały go na co dzień, aby tuszować pewne niedoskonałości urody.
- Czarnuszka jako przyprawa była często dodawana do wypieku chleba, wykorzystywano ją również jako składnik aromatyzowanego wina, przetworów warzywnych i potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki, ze względu na swój ostry, korzenny smak i aromat stosowano tak jak pieprz.
Dowiedz się więcej o Oleju z Czarnuszki Dr Gaja
Dlaczego Olej z Czarnuszki DR GAJA?
Olej z Czarnuszki został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej Nigella sativa.
Wszystkie oleje Dr Gaja są nierafinowane, dzięki czemu zachowują naturalne wartości odżywcze surowców oraz posiadają intensywny smak i aromat.
Produkty Dr Gaja nie zawierają zbędnych dodatków do żywności i są w 100% naturalne. Ważne jest dla nas endogeniczne pochodzenie surowców, dlatego większość naszych produktów pochodzi z ziem, na których są uprawiane od wieków.
Jak Stosować Olej z Czarnuszki DR GAJA?
Olej z Czarnuszki Dr Gaja należy spożywać wyłącznie na zimno, nie jest przeznaczony do smażenia.
Można dodawać go do zimnych potraw, sałatek i surówek, ziemniaków. Nadaje potrawom intensywny, korzenny smak i aromat.
Etykieta
Olej z Czarnuszki Dr Gaja, tłoczony na zimno, nierafinowany
Składniki: olej z nasion czarnuszki 100%
Wartość odżywcza |
w 100 ml |
w 10 ml* |
Wartość energetyczna |
3330 kJ/ 810 kcal |
33 kJ/ 81 kcal |
Tłuszcz |
90 g |
9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
14 g |
1,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
21 g |
2,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
54 g |
5,4 g |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0 g |
0 g |
*Zalecana dzienna porcja produktu. Opakowanie zawiera 25 porcji.
Objętość netto: 250 ml
Zalecane spożycie: Jedna łyżeczka (5 ml) dwa razy dziennie, podczas posiłku.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Olej przechowywany w niskiej temperaturze może stać się mętny - jest to proces naturalny.
Kraj pochodzenia czarnuszki: Egipt
Kraj produkcji: Polska
Obejrzyj film
Podana cena jest kwotą dla klienta detalicznego. Jeżeli prowadzisz działalność (sklep, apteka itp.), skontaktuj się z nami , aby uzyskać ofertę hurtową.