W czasach wypraw dalekomorskich i ich nowych odkryć papaja otrzymała nazwę „owoc anielski”.
Owoc jest bogatym źródłem witaminy A, C i E, które działają jako bardzo mocne przeciwutleniacze wzmacniające system odpornościowy organizmu.
Owoc zawiera enzym trawienny „papain”, który wspiera zdrowe działanie żołądka i systemu jelitowego.
W sposób naturalny wyrównuje podwyższone energie biologiczne vata i pitta.
Bezpośrednio po zebraniu dojrzałych w słońcu owoców papai, zostaje ona przetworzona na wysokiej jakości dżem.
Zawartość owoców w dżemie wynosi ponad 70%.
Owoce pochodzą z plantacji Cosmovedy na Sri Lance.
Właściwości Papai:
- pozytywnie wpływa na układ trawienny, ułatwia trawienie
- wzmacnia układ krwionośny i serce
- poprawia krzepliwość krwi
- ułatwia odchudzanie, jest niskokaloryczna
- dobroczynnie wpływa na stan skóry, zawiera wit. A i E, które działają odmładzająco
- reguluje pracę układu odpornościowego, działa antynowotworowo, spowalnia wzrost guzów
- działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
- zwalcza pasożyty układu pokarmowego