Klasyczny olej do masażu przygotowany według ajurwedyjskich recept. Dla równowagi wszytskich dosz.
To ajurwedyjski olejek do masażu, przygotowane z sezamu i amli. Olej bardzo łatwo wchłania się przez skórę i dzięki temu może w pełni rozwinąć swoje pozytywne działanie na organizm.
Owoc Amalaki (Amla) jest opisywany w starożytnych tekstach ajurwedyjskich jako najlepszy środek przeciw starzeniu się.
Głównie dzięki zawartości witaminy C owoc Amalaki ma właściwości antyoksydacyjne i powstrzymuje tworzenie się wolnych rodników, które posiadają właściwości rakotwórcze.
W ajurwedzie jest stosowany także jako afrodyzjak, środek przeciwgorączkowy, przeciwcukrzycowy, działa pozytywnie na serce, mózg i układ trawienny.
WŁAŚCIWOŚCI BIOMEDYCZNE
Działa zobojętniająco na kwas żołądkowy, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, adaptogennie, przeczyszczająco, ściągająco, hemostatycznie, odżywczo, tonizująco. Wspomaga trawienie, chroni wątrobę, wzmacnia serce, wzmaga potencję, korzystnie wpływa na oczy. Ma właściwości przeciwutleniające.
WSKAZANIA
Przewód pokarmowy
Amalaki jest szczególnie wskazana u osób cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego: zatwardzenia, wrzody, zapalenie żołądka, zapalenie okrężnicy, zapalenie wątroby, hemoroidy. Łagodzi stany zapalne i krwotoki jelit. W małych ilościach może powodować zatwardzenia, natomiast w większych działa przeczyszczająco. Kwaśny smak oraz właściwości przeciwutleniające sprawiają, że amalaki skutecznie chroni wątrobę (Tillotson 2001).
Układ krwionośny
Amalaki obniża nadmiar cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na stan tętnic oraz na serce. Za sprawą swoich własności utleniających i tonizujących skutecznie likwiduje stany zmęczenia i otępienia. Zalecana u osób skarżących się na kołatanie serca, a także w trakcie rekonwalescencji (Tillotson 2001). Odżywia rakta dhatu i stymuluje raktadhatvagni, dzięki czemu wspomaga leczenie anemii oraz innych chorób układu krążenia. Działa kojąco nasadhaka pitta, tym samym przynosząc przejrzystość i spokój umysłu (medhya rasayana).
Zaburzenia metaboliczne
Amalaki jest korzystna dla cukrzyków, gdyż stymuluje mikrocyrkulację krwi oraz zwiększa ojas. Znajduje również zastosowanie w leczenie anemii oraz wypadania włosów, spowodowanego nadmiarem pitta, która spala cebulki (Bhavaprakasa, Paranjpe 2001). Olejek z amalaki zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Uchodzi za skuteczny środek odmładzający i adaptogenny, który opóźnia procesy starzenia (vayahsthapana), zwiększa potencję, buduje odporność organizmu oraz przywraca równowagę zdrowotną (satmikarana). Stosowanie amalaki zalecane jest u osób o obniżonej odporności lub narażonych na uszkodzenia wątroby (np. wskutek radio- lub chemioterapii).
STOSOWANIE Z INNYMI ZIOŁAMI
l Haritaki, psyllium – zatwardzenie
l Shatavari, lukrecja – wrzody i stany zapalne układy żołądkowo-jelitowego
l Arjuna, bala, bibhitaki – choroby serca, arytmia
l Guggulu – hiperlipidemia
l Gurmar, kurkuma, neem, shilajit, czarny pieprz – cukrzyca
l Kutki, neem, guduchi – choroby wątroby
PRZECIWWSKAZANIA
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby o wysokiej kapha i ama
Składniki: Sesamum indicum (Sesame) Seed Oil *, Emblica officinalis*
(* z upraw ekologicznych)