Liście curry uprawiane są w całych Indiach. Od wieków używa się ich do przyprawiania dań curry, czatnejów, warzyw i napojów.
Świeże liście są niezwykle aromatyczne. Po wyschnięciu tracą intensywność smaku. Zarówno świeże, jak i suszone liście, wykorzystywane są w całości, zgniecione lub posiekane.
Zastosowanie
- w południowoindyjskich i malezyjskich curry, dalach, samosach, nadzieniach dosai, czatnejach, przekąskach, sambarach, zupach, chlebach i warzywach.
- w wegetariańskich i rybnych potrawach
- jako dodatek do dań mięsnych
Idealnie komponuje się z gorczycą, kurkumą, ghee, kminkiem, kolendrą, kozieradką pospolitą, imbirem, czosnkiem, pomidorami i jogurtem.
Nadajewyraźny, korzenny posmak maślance oraz daniom serwowanym na zimno. Bardziej intensywny smak i chrupkość uzyskuje zapiekany w oleju lub ghee.
Skład: Liście curry * (* z upraw ekologicznych)
Zawartość opakowania 12