Pomimo walorów smakowych posiada właściwości wspomagające trawienie.
Uważany jest za afrodyzjak. Niezastąpiony w kuchni indyjskiej.
Nie od dziś wiadomo, że przyprawy dodają potrawie duszy. Dzięki nim nabiera ona naprawdę niepowtarzalnego smaku. Jeśli więc chcemy, by nasza kuchnia była smaczna i kusząca, powinniśmy poznać je lepiej.
Jedną z bardziej znanych i cenionych na świecie przypraw jest kumin. Używali go już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Wspominany był nawet w Biblii.
Już wtedy doceniany był za swoje walory smakowe i lecznicze.
Kumin- kwintesencja indyjskiego smaku.
W kuchni indyjskiej obecny jest na równi z kolendrą, kurkumą i papryczkami chilli. Jeśli więc chcecie posmakować prawdziwych Indii, organiczny kumin (Kmin rzymski) mielony Wam w tym pomoże.
Zastosowanie:
Smakuje doskonale jako dodatek do curry. Idealnie współgra także z daniami z roślin strączkowych, pasuje świetnie do kapusty. W Indiach je się go także w formie prażonych nasion lub smażony z masłem ghee.
Jest często stosowany w curry, napojach, jogurtach, sałatkach i konserwach.
Jest nie tylko świetną przyprawą, która nadaje jedzeniu wyrazistości. Od wieków jest stosowany także ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Wspomaga nasze codzienne trawienie, dzięki czemu nawet intensywne w smaku potrawy nie pozostawiają w nas nieprzyjemnego ciężaru i nie obciążają naszego żołądka.
Według wierzeń ajurwerdyjskich kumin jest tak doskonały dzięki swojej wysokiej jakości w wyważaniu doszy Vata.
Skład: Kmin rzymski cały* (* pochodzi z certyfikowanych ekologicznych upraw)
Waga netto: 90 g
Dostępne również:
BIO Kumin (Kmin rzymski) Organiczny 280g Cosmoveda
BIO Kumin (Kmin rzymski) Organiczny 90g Cosmoveda
Kumin - Kmin Rzymski Mielony (Jeera) Powder 400g KTC