Pochodzi z Europy Południowej i Zachodniej Azji. Stosowana od tysięcy lat w Afryce Północnej, Azji i Europie jako przyprawa. Kolendra jest niezbędnym składnikiem curry.
Liście kolendry mogą być używane jako świeże lub suszone ale zawsze dodawane pod koniec czasu gotowania.
Kolendra mielona to bardzo popularna przyprawa stosowana najczęściej w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Doskonale nadaje się do przyprawiania mięs i sosów, a także przygotowywania marynat czy ryb. Dodana do pieczywa lub niektórych ciast czyni ich smak niezwykłym i nieco orientalnym. Szczyptę mielonej kolendry dodać można do nalewek spirytusowych lub win.
Działanie prozdrowotne:
- pomaga we wzdęciach i zaparciach,
- chroni sciany jelita grubego przed nowotworami
- bogata w błonnik, sprzyja odchudzaniu i przyśpieszeniu przemiany materii
Nasiona kolendry są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Napar z nasion działa wykrztuśnie, pomaga w przeziębieniu i innych stanach zapalnych dróg oddechowych, a napar z owoców – przyśpiesza gojenie ran i stanów zapalnych skóry.
Kolendra jest także wykorzystywana przez kobiety karmiące piersią, ponieważ pobudza wytwarzanie mleka podczas laktacji.
Składniki: kolendra *
* Z upraw ekologicznych