Waga: 25 x 2g x 4 opakowania
Kraj pochodzenia: Indie
Certyfikacja Fairtrade: FLO-CERT
Certyfikacja ekologiczna: Demeter
Zestaw najwyższej jakości czarnych herbat. W skład zestawu wchodzą:
Hampstead Saffron Black - czarna herbata z
dodatkiem szafranu tworzy unikatowy napar, pełen młodzieńczej
kapryśności. Bogato aromatyczna herbata jest eliksirem
przyjemności.
Hampstead English Breakfast to uważnie zmieszane
herbaty z północnych Indii tworzące wyrazisty napar ogłębokim aromacie.
Londyńczycy uwielbiają ją z odrobiną mleka. Doskonała na rozpoczęcie
aktywnego dnia.
Hampstead Chai to oparta na
tradycyjnej indyjskiej recepturze herbata czarna - zawiera egzotyczne i
organiczne przyprawy. Najlepiej smakuje serwowana z mlekiem. Doskonała
na gorąco, jak i jako herbata mrożona.
Hampstead Earl Grey to aromatyczna, delikatna i wyszukana, jednakże nie przytłaczająca herbata czarna z dodatkiem olejku z bergamotki.
Przy produkcji wykorzystywany jest jednynie czysty, naturalny olej z
owoców bergamotki aby nadać aromat oryginalnej mieszanki.
Herbaty Hampstead są uprawiane na plantacji w
Makaibari. Plantacja mieszcząca się w Darjeeling (północno - wschodnie
Indie) to 125 lat tradycji w uprawie herbaty. Jest to też pierwsza
biodynamiczna plantacja herbaty na świecie.
Wszystkie herbaty posiadają certyfikat Demeter, który jest
najwyższym standardem zrównoważonego rolnictwa. Biodynamika, często
zwana uprawą ?ekologiczną plus?, obejmuje aktywne techniki uprawy takie
jakintegracja hodowli zwierząt i roślin poprzez rygorystyczną produkcję
kompostu. Wszystko co jest używane na plantacji pochodzi z niej samej ?
dzięki temu uprawa jest zrównoważona, zdrowa i przebiega w harmonii z
naturą. Wszystkie produkty Hampsteadsą oznaczone logiem Demeter, które
gwarantuje, że pochodzą z biodynamicznej uprawy.
Czarne, zielone i białe herbaty Hampstead produkowane
są według tradycyjnych metod. Z krzewów zbierane są ręcznie tylko dwa
listki i pączek w przeciągu 8 miesięcy od marca do listopada. Listki
podlegają następnie fermentacji aby otrzymać herbatę czarną lub są
parzone aby otrzymać herbatę zieloną. W ostatnim etapie listki są
zwijane i suszone.
Powstała w ten sposób skręcona, wysuszona herbata jest
sortowana w zależności od rozmiaru liści i ich klasy. Nasza herbata
składająca się w 70% z całych liści i w 30% z herbacianego pyłu, została
stworzona na najwyższą półkę, gdzie wyśmienity i subtelny smak jest
doceniany i poszukiwany.
Dla porównania: typowe herbaty CTC (crush, tear, curl), są zbierane i
obrabiane mechanicznie. Końcowy produkt zawiera w herbacianej torebce
90% pyłu. W tego rodzaju produktach mniejszy nacisk kładzie się na smak i
aromat naparu. W herbatach produkowanych na rynek masowy producenci
skupiaj się bardziej na kolorze naparu i szybkości jego przyrządzenia.
Torebki naszych herbat są niewybielane i wolne od zszywek i
klejów. Etykietka jest przyszyta do torebki aby nie dopuścić do
zanieczyszczenia herbaty. Używamy zaawansowanej technologicznie maszyny
do pakowania aby utrzymać ten rygorystyczny standard.
Wszystkie opakowania są w 100% biodegradowalne.