Waga: 0,5kg
Kraj pochodzenia: Mauritius
Jest to
produkt Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade)
Certyfikacja Fairtrade: FLO-CERT
Produkcja: spółdzielnia non-proft 'Craft Aid'
Drobnoziarnisty, nieoczyszczony cukier trzicnowy 'Golden Caster' (z ang. Castor sugar)- idelany do wszelkich domowych wypieków. ?Castor? lub ?caster?
jest nazwą cukru o bardzo drobnej granulacji, spotykanego w Wielkiej
Brytanii. Nazywany tak, ponieważ ziarna są wystarczająco małe,
aby przejść przez otwory pojemnika do przypraw (ang. sugar caster)
lub sitko posypywaczki. Ze względu na miałkość, rozpuszcza się
szybciej niż tradycyjny biały cukier i dlatego jest szczególnie
przydatny przy produkcji bezów i zimnych produktów ciekłych. Nie
jest tak drobny jak cukier puder, który jest rozdrabniany
mechanicznie (i zwykle mieszany z niewielką ilością skrobi, aby
zapobiec zbrylaniu się).
Cukier ten jest produktem Fair Trade
(czyli pochodzi ze Sprawiedliwego Handlu), oznacza to, że farmerzy
pracujący przy jego produkcji prócz godziwej zapłaty, mogą
cieszyć się odpowiednimi warunkami socjalnymi pracy. Dodatkowo
cukier ten jest pakowany przez organizację Craft Aid, która zrzesza
i wspiera osoby niepełnosprawne gwarantując im możliwość
zatrudnienia. Kupujesz zatem podwójnie etyczny produkt, a w zamian
za to cieszysz się doskonałej jakości cukrem, charakteryzującym się wspaniałym smakiem naturalnej
trzcinowej melasy. Więcej o
Fair Trade znajdziesz na www.SklepFairTrade.pl
Trzcina
cukrowa (cukrowiec lekarski) pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej
Gwinei. Jest to wieloletnia trawa uprawiana w wilgotnym klimacie
równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca, temperatury
powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube
łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów,
są wypełnione silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze
słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała
trzcina zawiera około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada
naturalny, złotobrązowy kolor, a otrzymuje się go poprzez
krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku. Wówczas
powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty
cienką warstwą melasy.
Zastosowanie
cukru trzcinowego wykracza daleko poza kulinarne smakołyki. Trzcinę
cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i
ziołolecznictwie. Już przez Starożytnych uznana została za lek,
który potrafi wyleczyć wiele schorzeń. Znano jej liczne zalety
m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka
kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono
objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także
zapalenia i przeziębienia z gorączką.