Czarna soczewica – ceniona jest szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu. Czarna soczewica zawiera dużo białka (26 g), mało tłuszczu (2g), około 50 g węglowodanów, kwas foliowy, mnóstwo błonnika i minerów, oraz ma niski indeks glikemiczny.
Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Można ją stosować do indyjskich potraw takich jak: Idli, Dosa, Vada lub Makhani Nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Sposób przygotowania:
Soczewicę czarną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy przez ok. 60 min. Solimy dopiero w momencie jak fasolka będzie miękka, odsączamy.
Skład: Podzielone i łuskane ziarna czarnej soczewicy z upraw ekologicznych
Przykładowy przepis:
Czarna pastaCzas przygotowania: 10 minut + gotowanie soczewicy – około 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 3/4 szklanki czarnych oliwek
- 4-5 łyżek czarnego sezamu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kminek
- sól
- czarny pieprz
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Soczewicę gotowałam około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie rozgotowała. Sezam uprażyłam na patelni. Dalej poszło już z górki – wrzuciłam wszystkie składniki do jednej miski, zmiksowałam dokładnie i doprawiłam do smaku.
Czarna pasta dobrze sprawdza się jako smarowidło do ciemnego chleba.