Zawarty w mieszance anyż, koper włoski i kolendra mają zbawienny wpływ na dolegliwości układu pokarmowego takie jak na przykład wzdęcia, nudności, brak lub nadmiar apetytu. Używa się ich również w leczeniu różnych chorób dróg oddechowych (astmy czy suchego kaszlu).
Ajwain uchodzi za jeden z najskuteczniejszych hinduskich specyfików wspomagających i regulujących pracę jelit, zwalcza zaparcia oraz biegunkę. Jednocześnie stosowany jest w przypadku infekcji i przeziębień w związku z jego antyseptycznymi właściwościami.
Imbir działa rozgrzewająco - wpływa także rozkurczowo na mięśnie, znajdując zastosowanie w przypadku migreny, bólu menstruacyjnego czy przeziębienia. Poprawia również krążenie krwi,
Bogaty w żelazo kmin rzymski ma działanie bakteriobójcze, oczyszcza wątrobę z toksyn, a także stymuluje wydzielanie enzymów w trzustce. Reguluje przemianę materii oraz przypisuje się mu działanie ochronne przed rakiem żołądka i trzustki.
Asafetyda to przyprawa o dość specyficznym zapachu, która dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi jest używana w Indiach jako zamiennik cebuli i czosnku.
Mieszanka Organic Hingvashtak Churna zawiera także bogatą w antyoksydanty czarnuszkę, która ma właściwości odmładzające. Znaleźć w niej można także kozieradkę, która przeciwdziała wypadaniu włosów, regeneruje skórę, a także poprawia samopoczucie.
Działanie wszystkich przypraw wzmacniają dwa rodzaje pieprzu:
-
czarny, który między innymi działa rozkurczowo, a także obniża ciśnienie tętnicze
-
pieprz długi zawierający alkaloidy piperynowe wpływające na szybsze wchłanianie pokarmu i lepsze trawienie i sprzyjające uwolnieniu organizmu od nadmiaru śluzu.
Składniki: anyż * ajwain * , koper włoski * , imbir * , czarny pieprz * , pippali (długi pieprz)* , kolendra * , kmin rzymski * , * czarnuszka , sól, kozieradka * , asafetyda * * z kontrolowanych upraw ekologicznych