Gałka muszkatołowa powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw „ras el hanout”. Jest niezastąpionym dodatkiem do ajerkoniaku i licznych grzanych win i poncz.
Gałka muszkatołowa stosowana w małych dawkach może zmniejszyć wzdęcia, zredukować problemy trawienne, poprawić apetyt oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. Smak i zapach gałki muszkatołowej pochodzi z oleju „myristica”, który zawiera substancję zwaną mirystycyna
Smak orzechowy, ciepły i delikatnie słodki
Składniki: gałka muszkatołowa * (* z upraw ekologicznych)
Zalecane jest stosowanie szczypty lub dwóch tej przyprawy.
Gałka muszkatołowa nie jest orzechem i nie stanowi zagrożenia dla ludzi z alergią na orzechy. Są przypadki alergii na gałkę muszkatołową, występują one jednak bardzo rzadko.
Zawartość opakowania: 3sztuki (17g)