Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Stanowi bogate źródło błonnika, łatwo przyswajalnego białka, witaminy B9, manganu i magnezu. Zawiera też szereg witamin i składników mineralnych. Fasolka mung ma niski poziom glikemiczny dlatego jest wskazana dla diabetyków. Fasolka mung ochładza organizm.
Sposób przygotowania: fasolę należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (można zostawić na noc), następnie gotować 30-45 minut w świeżej, nieosolonej wodzie. Tak ugotowana smakuje najlepiej z warzywami i kaszami, także jako dodatek do zup lub w postaci kiełków np. do sałatek.
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 347 kcal (1453 kJ)
BIAŁKO - 24g
WĘGLOWODANY - 63g
TŁUSZCZ - 1,2g
Skład: fasolka mung* 100% z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego