Olej jojoba – zimnotłoczony
Olej jojoba Nacomi jest 100% naturalny i nierafinowany, dlatego też posiada wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion krzewu Simmondsia Chinensis.
Co czyni go wyjątkowym?
Na szczególną uwagę zasługują wyjątkowe składniki oleju jojoba. Zawiera on między innymi skwalen, który wykazuje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Ponadto jest bogactwem witamin A, E i F, które wspomagają naturalne funkcjonowanie mechanizmów naszej skóry, przyspieszają jej regenerację, a także spowalniają procesy starzenia.
Działanie:
Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Przyśpiesza regenerację komórek skóry i łagodzi stany zapalne. Posiada silne właściwości przeciwrodnikowe oraz jest delikatnym, naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry, między innymi trądziku czy łuszczycy.
Dla kogo?
Olej jojoba może być stosowany przez każdego ze względu na brak jakichkolwiek reakcji uczuleniowych. Jest doskonale tolerowany przez dwa skrajne typy skóry, zarówno suchą jak i tłustą. Cerze suchej, która produkuje zbyt mało sebum, zapewni uzupełnienie niedoborów warstwy lipidowej, dzięki czemu odzyska ona odpowiednie nawilżenie i blask. W przypadku cery tłustej, które cechuje się nadaktywnością ze strony gruczołów łojowych, olej zadziała hamująco na ilość wydzielanego sebum nie wysuszając skóry.
Jak stosować?
Olej doskonale sprawdza się solo, do stosowania na skórę jak i do olejowania włosów. Przy jego użyciu można wykonywać masaże – jest pomocny przy reumatyzmie, a także może stanowić bazę do peelingów czy innych naturalnych kosmetyków.
Dodatkowe informacje:
Olej ma żółty kolor i lekko orzechowy zapach. Tężeje w temperaturze poniżej 8 st. C. Olej jojoba ma bardzo długi okres trwałości, nie jełczeje do 25 lat. Może być podgrzewany nawet do 300 st. C i nie zmienia swoich właściwości. Może być dowolnie mieszany z innymi naszymi olejami.