Amalaki - Ajurwedyjskie Owoce
Tradycyjne indyjskie owoce Amalaki (Embilika officinalis), które są najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C.
Amalaki jest małym indyjskim owocem, który jest najbogatszym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Zawiera aż do dwudziestu razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Ten wyjątkowy produkt jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Jest najbardziej skutecznym środkiem naturalnym poprawiającym stan zdrowia i ogólną regenerację organizmu.
Ten niezwykły owoc Amalaki jest stosowany od wieków w medycynie ajurwedyjskiej jako najbardziej efektywny sposób na utrzymanie dobrego stanu zdrowia oraz ogólnej regeneracji organizmu i długowieczności. Amalaki zawiera pięć rodzajów smaku naszej percepcji zmysłowej (kwaśny, gorzki, słodki, słony i ostry), aby wyrównać wszystkie trzy energie, czyli Vata, Pitta i Kapha.
Amalaki zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy (substancji zmniejszających normalny proces utleniania, które są odpowiedzialne za proces starzenia się i śmierć komórek) i bioflawonoidy (witamina wspomagająca odporność na przenikanie szkodliwych substancji w postaci wolnych rodników) oraz wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów. Jest bogata w składniki mineralne i takie witaminy jak: wapń, żelazo, fosfor, karoten, witamina B1, B2 i C.
Właściwości:
- zwiększa odporność organizmu
- likwiduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- wzmacnia serce i aktywność mózgu
- utrzymuje w zdrowiu funkcje układu sercowo-naczyniowego
- regeneruje tkanki ciała wysoką zawartością przeciwutleniaczy
- zwiększa produkcję czerwonych krwinek
- poprawia wzrok
- pozytywnie wpływa na wzrost włosów
W 100 g Amalaki zawarte jest tyle witaminy C co w:
15 kg jabłek lub
2 kg pomarańczy lub
6 kg bananów
Wartości żywieniowe w 100 g Amalaki:
witamina C 538 mg
wartość energetyczna 1468 kJ
węglowodany 86 gm
białko 0,50 gm
wapń 0,20 mg
żelazo 1,20 mg
tłuszcz 0.09 gm