Witamina K jest również konieczna do zapewnienia funkcji białek (MGP – Matrix Gla Protein) wiążących i transportujących wapń do kości. Dzięki niej wapń pozyskiwany z pożywienia nie osadza się w naczyniach krwionośnych (prowadząc do zwapnienia), a jest transportowany bezpośrednio do kości.Z najnowszych badań wynika, że nie tylko odpowiedni poziom witaminy D3 oraz wystarczająca ilość wapnia w organizmie są warunkiem zdrowych i mocnych kości. Równie ważnym, a może i najważniejszym czynnikiem jest jego skierowanie do kości.Niedobór witaminy K można określić na podstawie długości krzepnięcia krwi. Wskaźnikiem niedoboru jest niski poziom karboksyosteokalcyny, który świadczy o niekorzystnym metabolizmie wapnia w układzie kostnym.
Witamina K2 w postaci MK-7 – charakteryzuje się doskonałą wchłanialnością oraz zdolnością do akumulacji we krwi. Witamina K2 może być tworzona przez mikroorganizmy, między innymi przez bakterie naszej własnej flory jelitowej i może być przyswajana bezpośrednio przez komórki jelit. Jednak warunkiem jej wytwarzania są zdrowe jelita. W innym wypadku należy dostarczyć K2 MK-7 w optymalnej dawce, w postaci suplementu diety.W przypadku braku witaminy K2, białko (osteokalcyna) posiadające właściwości wiązania wapnia, staje się nieaktywne, w skutek czego procesy mineralizacji kości zostają zakłócone, a wapń zaczyna gromadzić się w naczyniach krwionośnych.
Sposób przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce.
Sposób użycia:Jedna dzienna porcja sugerowana przez producenta to dwie czubate łyżeczki. Można spożywać je bezpośrednio jako chrupki bądź dodawać do jogurtu, maślanki, sałatek.