Moździerz oraz tłuczek wykonane są z granitu. Wysokość moździerza: 11cm Moździerze granitowe są bardzo wytrzymałe, można w nich zarówno rozbijać jak i ucierać czy rozgniatać produkty. Moździerz jest: doskonały do rozcierania cynamonu: „Rozgniata się na proszek tylko tyle, ile akurat potrzeba, a resztę wkłada do słoja i szczelnie zamyka. W ten sposób cynamon da się przechować bardzo długo - za każdym razem będzie przepięknie pachniał i pozostawi na języku miły posmak”
wykorzystywany do rozcierania przypraw i komponowania własnych mieszanek ziołowych (bazylii, mięty, natki, oregano, trawy cytrynowej itp.) np. przydatny do potraw kuchni tajskiej, która bazuje na różnego typu świeżych ziołach. świetnie się na daje do rozcierania czosnku, skórki cytryny, skórki pomarańczy doskonały do produkcji pesto i marynat np. różnych przypraw z oliwą, zielonego cukru miętowego: listki mięty z doniczki rozetrzeć, dodać cukier chwilę rozetrzeć, wysypać, podsuszyć
nie można zapomnieć o rozbijaniu pieprzu w ziarnkach, migdałów itp.