Wykończenie: w połysku. Ceramiczna warstwa zapobiegająca przywieraniu. Sześciokrotnie bardziej wytrzymała niż tradycyjne warstwy tego typu. Nie zawiera toksycznych lub niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Kolor: wewnątrz: niebieski/szary, na zewnątrz: czarny. Korpus: aluminium grubości 3 mm. Technika montowania uchwytów: podwójne nitowanie. Rączka: solidny odlew ze stali nierdzewnej. Praktyczna krawędź, służąca wygodnemu nalewaniu. Co wyróżnia linię EarthChef? Najbardziej charakterystyczną cechą Earthchefa jest innowacyjna, przyjazna dla środowiska i bezpieczna powłoka Fernoceramic, która zapobiega przywieraniu potraw. Nietoksyczna: nie stwarza ryzyka uwolnienia toksycznych oparów przy podgrzewaniu lub przegrzaniu. Powłoka ceramiczna nie wydziela oparów charakterystycznych dla PTFE (politetrafluoroetylenu, czyli teflonu), które mogą powodować bóle głowy i gorączkę, a nawet bardziej poważne konsekwencje zdrowotne – badania wciąż są prowadzone. Wspomniane opary uwalniane są już w temperaturze 270°C, co w przypadku gotowania nie jest wcale wysoką temperaturą. przyjazna dla środowiska: wyeliminowane zostały zagrożenia ekologiczne związane z produkcją tradycyjnych powłok. Oznacza to, że zrezygnowano ze stosowania PFOA (czyli kwasu perfluorooktanowego). Substancja ta jest niezwykle szkodliwa dla ludzi zwierząt i ogólnie przyrody. Związek ten nie ulega rozkładowi i utrzymuje się w środowisku przez setki lat. Użycie w naczyniach do pieczenia i gotowania powłoki, do której nie przywierają produkty spożywcze, nie jest w zasadzie nowym wynalazkiem. Po raz pierwszy wyroby tego typu wprowadzono na rynek w latach 50-tych, co wywołało prawdziwą kulinarną rewolucję. Powłoka Fernoceramic firmy BergHOFF posiada wszystkie właściwości, dzięki którym potrawy nie przywierają do powierzchni naczynia, ale w przeciwieństwie do tradycyjnych powłok tego typu nie zagraża środowisku i ma dużo lepszy wpływ na zdrowie.