Kelp to nie tylko jod, ale niezwykle cenne źródło witamin i pierwiastków śladowych, których tak brakuje w dzisiejszej żywności ze względu na wyjałowienie gleb oraz przeważanie przemysłowe. Zalecane dzienne spożycie jodu(RDA) ma się nijak do nawyków dietetycznych np Azjatów spożywających sałatki oraz inne potrawy z użyciem tych wodorostów. Z pewnością taka jedna porcja sałatki zawiera z 1000 razy więcej jodu niż zalecane dzienne spożycie. Zawiera też przyzwoitą porcję całego bogactwa kryjącego się wewnątrz:Składniki odżywcze Kelpu Zawartość w 100g suchej masy; Jod 0.07~0.08g; Białko 8.2g; Tłuszcze 0.1g; Cukry 57g; Węglowodany 56.2g; Błonnik pokarmowy 9.8g; Nieorganiczne sole mineralne 12.9g; Potas 4.36g; Wapń 2.25g; Fosfor 0.21g; Żelazo 0.15g; Karoten 0.57mg; Witamina B1 0.69mg; Witamina B2 0.36mg; Witamina B5 16mgPonadto Kelp zawiera również pierwiastki śladowe: stront,chrom, tytan, mangan, cynk,miedź, wanad oraz witaminy A,D,C,B6,B12,E,K.