COSMOVEDA Channa Dal Masala to organiczna ajuwerdyjska mieszanka specjalnie wyselekcjonowanych przypraw.
Chana Dal to danie kuchni indyjskiej, z ciecierzycą w roli głównej. Do tego dodajemy pomidory i kokosa.Podczas gotowania możemy się delektować cudownym zapachem.
Przyprawa Cosmovedy jest idealna do przygotowania tego typu dań.
Składniki: imbir *, kurkuma *, kolendra *, * kminek, pieprz * garam masala *, chili * (* z upraw ekologicznych)
Może zawierać śladowe ilości gorczycy i lukrecji
Przykładowe danie dla dwóch osób:
składniki:
- 200 g ciecierzycy (waga przed namoczeniem)
- 400g pomidorów z puszki
- 1 duża dymka, w całości
- 3 ząbki czosnku
- 1cm startego imbiru
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- opcjonalnie szczypta czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy chana dal masala
- olej
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie opłukać i ugotować w osolonej wodzie, do miękkości.
Dymkę drobno pokroić, czosnek rozgnieść. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.
Imbir starty dodać do dymki razem z wszystkimi przyprawami. Podsmażyć jeszcze chwilkę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Ciecierzycę dokładnie odcedzić, dodać do niej mieszankę z patelni, razem dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
Dodać kokos i jeszcze chwilę gotować, aż danie zgęstnieje.
Podawać z liśćmi świeżej kolendry i odrobiną kwaśnej śmietany.
Smacznego!