Kofta Masala to organiczna mieszanka przypraw idealna do Kofty Indyjskiej.
Kofta to potrawa przypominająca klopsy, znana szeroko w Azji Południowej, na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Jest niezwykle popularna w kuchni tureckiej, gdzie występuje w bardzo wielu rodzajach.
Przyrządza się ją z mielonego mięsa – zazwyczaj wołowego lub jagnięcego. Podstawowa forma köfte to niewielki klopsik uformowany w kształt kuleczki. Koftę sporządza się z mięsa z dodatkiem cebuli i/lub przypraw. Przed uformowaniem kuleczek, mięso może być zmieszane z ryżem, kaszą bulgur i jajkiem.
Koftę można nadziewać samym serem żółtym lub serem i ziołami. Idealnie komponuje się z sosem na bazie chilli.
W celu zintensyfikowania smaku przypraw, masalę można wcześniej podsmażyć w maśle ghee.
Składniki: kolendra *, * kminek, kurkuma *, pieprz *, kardamon *, chili *, * cynamon, goździki * (* z upraw ekologicznych)