Gorczyca.
Chińczycy używali jej tysiące lat temu, a starożytni Grecy uważali ją za przyprawę codziennego użytku. Pierwszą wzmiankę na temat jej leczniczego działania możemy znaleźć w pismach Hipokratesa, który twierdził, że rozluźnia ona mięśnie. Rzymianie używali jej jako przyprawę do marynat. Król Ludwik XI podróżował z własną miseczką królewskiej gorczycy, na wypadek, gdyby jej nie serwowano. Obecnie znana jest na całym świecie i dostępna niemal w każdej domowej kuchni.
Żółta musztarda jest bezwonna. Ma ostry, korzenny, lekko orzechowy smak
Zastosowanie:
- do marynat i marynowanych warzyw
- jako dodatek do mięs i sosów
- do wyrobu musztard
Właściwości
- usprawnia przemianę materii
- ma właściwości bakteriobójcze
- wzmacnia system odpornościowy
Składniki: Nasiona gorczycy żółte * (* z upraw ekologicznych)