Guarana jest rośliną używaną od niepamiętnych czasów przez Indian Amazonii i również dzisiaj uważana jest przez nich za źródło siły, urody, zdrowia i radości życia. Jest tropikalną lianą rozłożystych liściach i żółtych kwiatach, tworzących luźne grona. Nasiona przypominają wyglądem kasztany. Świeże nasiona poddawane są procesowi suszenia, aby można je było łatwo wyłuskać z owoców. Po umyciu są jeszcze prażone przez 6 godz., aż w końcu można je użyć. Indianie z Amazonii spożywają guaranę przed wyczerpująca pracą lub długimi pieszymi wyprawami, dzięki czemu czują się wzmocnieni i pokrzepieni. Nic dziwnego - roślina ta zawiera m.in. kofeinę (ok.3,5%). Jest to zawartość prawie trzykrotnie wyższa niż w zwykłej kawie. Tym samym guarana uchodzi za największe znane źródło naturalnie występującej kofeiny. W odróżnieniu od kofeiny zawartej w kawie czy herbacie, czysta kofeina pochodząca z guarany nie obciąża serca, żołądka, ani układu krążenia i zasadniczo lepiej tolerowana niż ?normalna? kofeina, gdyż organizm pobiera ja w jelitach. Wysoka zawartość błonnika i włókien pobudzających jelita do pracy sprzyja równomiernemu i łagodnemu wydzielaniu kofeiny. Przy tym guarana jest odpowiednia dla osób, które nie tolerują kawy czy herbaty, a nie chcą rezygnować z ich pobudzającego działania. W odróżnieniu od tych napojów , guarana nie wzmaga nerwowości, lecz wpływa przyjemnie orzeźwiająco na umysł i ciało. W guaranie jest karambola - owoc orzeźwiający z dużą zawartością witaminy C i ekstrakt z zielonej kawy.
Skład: 2 kapsułki zawierają:
Ekstrakt z guarany: 350mg
Proszek z orzecha Cola: 140mg
Proszek z owoców Karamboli: 50mg
Proszek z owoców Macca: 50mg
Ekstrakt z Mate: 50mg
Mielona herbata Catuaba 40mg
Ekstrakt z zielonej kawy: 20mg
Dawkowanie: 2-3 kapsułki w razie potrzeby