Olej krokoszowy (kartaminowy)
posiada mocny złoto-żółty kolor, zawiera kwas linolenowy (78%), kwas
oleinowego (10-14%), kwas palmitynowy (6%), kwas stearynowy (2-3%), 0,5% kwas
linolenowy (0,5%), kwasu arachinowy (0,5%), bogaty w witaminy E i A. Od wieków
krokosz barwierski był dla człowieka pożyteczną rośliną, z której olej tłoczono
już w starożytności. Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z dojrzałych nasion
krokosza barwierskiego. Jest wyśmienitym olejem, produkowanym z myślą o
dostarczeniu nowych doznań smakowych. Polecany do stosowania na zimno do
surówek, sałatek, dipów, sosów i past.
Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż
powoduje to utratę wartości odżywczych.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Wartość energetyczna w 100 g produktu:
900 kcal/3700 kJ.
Wartość odżywcza w 100 g:
białko - 0 g,
węglowodany - 0 g,
tłuszcze - 100 g
(w tym NNKT - min. 74 g). 15 g (ok. 1 łyżka) oleju krokoszowego zabezpiecza
dzienne zapotrzebowanie organizmu na NN
Skład: olej z nasion krokosza barwierskiego tłoczony na zimno, mieszanina
tokoferoli (przeciwutleniacz).
Pochodzenie: A- Australia, B- UE.
Opakowanie: butelka szklana 250 ml.