Olej sezamowy
otrzymywany jest metodą tłoczenia „na zimno”, co sprawia, że posiada on
bogate walory aromatyczne i smakowe.
Olej sezamowy bogaty jest w kwasy tłuszczowe wielonienasycone, głównie kwas
linolowy oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Olej z nasion sezamu zawiera również witaminę E, która jest naturalnym
przeciwutleniaczem oraz witaminę K.
Spożywanie: Jest składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej ze względu na
intensywny zapach i ostry smak. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, sosów,
dipów, past oraz deserów.
Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż
powoduje to utratę wartości odżywczych.
Wartość energetyczna w 100 g produktu:
900 kcal/3700 kJ.
Wartości odżywcze w 100 g:
białko - 0 g,
węglowodany - 0 g,
tłuszcze - 100 g (w tym NNKT - min. 43 g).
25 g (ok. 1,5 łyżki) oleju sezamowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie
organizmu na NNKT.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Opakowanie: Szklana butelka,
Pojemność: 250 ml oleju sezamowego.