Olej jarzębinowy syberyjski
Skład: olej z jarzębiny (zimnotłoczony). Produkt naturalny.
Suplement diety uzupełniający dietę w kwasy linolenowy, linolowy i oleinowy.
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6, które są niezbędne w
prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka.
Dawkowanie: 1-2 łyżeczki podczas posiłku dwa razy dziennie.
Przeciwwskazania: Indywidualna nietolerancja, nadwrażliwość na składniki. Okres
ciąży. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Przechowywać szczelnie zamknięte w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić
przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu
przechowywać w lodówce.
Olej jarzębinowy otrzymywany jest z dojrzałych owoców rosnących na czystych
ekologicznie terenach Syberii.
Wartość odżywcza:
Tłuszcze 99,8 g / 100 g
Witamina E nie mniej niż 50 mg/100 g
Witamina C nie mniej niż 5 mg/100 g
Karotenoidy nie mniej niż 10 mg/100 g
Wartość energetyczna - 3772 KJ - 898 kcal / 100 g
Udział kwasów tłuszczowych w 100 g:
wielonienasycone:
(Omega 3) linolenowy C 18:3 18,0 – 24,3
(Omega 6) linolowy C 18:2 36,0 – 69,0
jednonienasycone:
(Omega 9) oleinowy C 18:1 22,1 – 36,0
nasycone:
stearynowy C 18:0 3,4 – 4,1
palmitynowy C 16:0 3,0 – 4,5
Olej jarzębinowy zawiera kwasy organiczne, garbniki, olejek eteryczny,
amigdalina i olej tłuszczowy, kryptoksantynę, różne cukry, kwasy: kwas jabłkowy,
kwas foliowy, kwas winowy i kwas cytrynowy;, małą ilość garbników, olejek,
substancje przeciwbakteryjne, pierwiastki śladowe (mangan, żelazo, aluminium),
witaminy P (kwercetyna izokvertsetin rutyna), karotenoidy, witamina E, dużą
ilość witaminy C, ryboflawinę, antocyjany (w tym cyanidin) garbniki; fosfolipidy
(kefalin, lecytyna), pektyny, karoten.
Jednym z ważnych elementów jarzębiny jest kwas askorbinowy. To rzadki przypadek,
gdzie natura daje nam naturalny środek antyseptyczny w naturalnej postaci. Ze
względu na zawartość żelaza w owocach, witamin C i E, jarzębina jest stosowana
jako naturalna multiwitamina. Warto zauważyć, że witamina C zawarta w jarzębinie
jest kilka razy większa niż w cytrynie.