Kawa Zielona
pochodząca z Indii. Cechami, które różnią ją od kawy palonej są przede
wszystkim barwa, właściwości oraz proces obróbki. Czarna kawa zawdzięcza swój
kolor procesowi palenia, po którym zyskuje również wyjątkowy aromat i smak,
traci jednak pewną wartościową, z punktu zdrowia, substancję. Zielona kawa,
której obróbka kończy się przed paleniem zachowuje owy ważny składnik, którym
jest kwas chlorogenowy.
To właśnie kwas chlorogenowy jest odpowiedzialny za rosnącą popularność zielonej
kawy. Jest naturalnym antyoksydantem, występującym w zielonych liściach oraz
owocach kawowca. Wzmacnia ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników,
bardziej niż zielona herbata. Jego działanie nie ogranicza się tylko do
opóźnienia procesów starzenia się komórek. Kwas chlorogenowy posiada właściwości
przeciwbakteryjne, zwalczające infekcje, przeciwgrzybiczne oraz detoksykujące,
intensyfikujące oczyszczanie organizmu z toksyn.
Kwas chlorogenowy w połączeniu z kofeiną ogranicza przyswajanie glukozy, co
sprzyja odchudzaniu oraz zachowaniu szczupłej sylwetki.
Co możesz zyskać, kiedy zastąpisz tradycyjną kawę jej innowacyjną zieloną
wersją?
- wsparcie w odchudzaniu: związki zawarte w zielonej kawie przyspieszają proces
spalania tkanki tłuszczowej oraz redukcję cellulitu,
- oczyszczenie organizmu z toksyn,
- pomoc w zwalczaniu infekcji,
- nowy delikatniejszy smak.
Zielona kawa zwiera taką samą ilość kofeiny, jak kawa palona.
Jej oryginalny smak będzie na pewno doznaniem dla osób, którym przeszkadza
tradycyjny, lekko gorzki smak kawy.