Jagody Goji na słońcu suszone
pozytywnie wpływa m.in. na układ odpornościowy, ciśnienie krwi, pracę wątroby
i nerek oraz ogólną witalność.
Jagoda goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej
medycynie.
Właściwości Goji:
Regularne stosowanie jagód goji korzystnie wpływają na funkcjonowanie
organizmu dzięki bogatej zawartości składników odżywczych zawartych w tych
niepozornych owocach.
Jagoda goji to mały, czerwony owoc, która rośnie na krzewie o łacińskiej nazwie
Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny).
Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.
Powszechnie uważano, że jagoda goji ma pozytywny wpływ na pracę nerek, a nerki w
medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością.
Jagoda goji jest owocem bardzo delikatnym, gdy są świeże nie powinno się ich
dotykać rękami, ponieważ zajdzie reakcja utleniania i jagoda przybierze czarny
kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.
Jagody goji to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników
odżywczych, witamin i minerałów.
Zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Są kompletnym
źródłem białka. Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8
aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan.
Aminokwasy są niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są
także budulcem białka i mięśni.
Jagoda goji to także źródło karetonoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera
więcej niż marchew.
W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy,
który korzystnie wpływa w odchudzaniu oraz kwas Omega 6.
Regularnie stosowany jagód Goji przynosi wiele korzyści i ma pozytywny wpływ na
pracę organizmu oraz ogólne samopoczucie.
Jak jeść jagody Goji?
Możliwości jest dużo, podajemy parą przykładów :
z jogurtem
z owsianką
dodatek do ciasta
pieczywa
same jagody goji