Sproszkowane pestki winogron (produkt bogaty w przeciwutleniacze )
- produkt łatwo przyswajalny - wysoka zawartość OPC - ponad 50% substancji
balastowych - nie zawiera laktozy
Sproszkowane pestki winogron uzyskane zostały przez wytłoczenie na zimno
pestek winogron, pochodzących z upraw kontrolowanych.
Pestki winogron stanowią spośród wszystkich środków spożywczych najbogatsze,
naturalne źródło proantocyjanidyn (OPC), wtórnych substancji roślinnych z grupy
polifenoli.
Wysoka zawartość OPC - 2,2 g OPC/100g produktu
Zalecany sposób spożycia: 1 łyżka stołowa dziennie(6-8 g) wypić z 200 ml wody
lub soku. Sproszkowane pestki winogron stosować można również m.in. jako dodatek
do pieczenia.
Poza sproszkowanymi pestkami winogron żaden inny środek spożywczy nie zawiera
podobnie wysokiego stężenia naturalnych przeciwutleniaczy, a więc nie dysponuje
tak znacznym potencjałem przeciwutleniającym (chroniącym komórki). Właściwości
ochronne sproszkowanych pestek winogron dla komórek są 50-krotnie wyższe od tych
w witaminie E i 18,4 razy wyższe od występujących witaminie C. Pestki winogron
zawierają jedyne w swoim rodzaju substancje bioaktywne.
Ponadto sproszkowane pestki winogron charakteryzują się naturalnie wysoką
zawartością substacji balastowych oraz mineralnych/pierwiastków śladowych,
wapnia, magnezu i żelaza.
Wolne rodniki :
Organizm chroniony jest przed wolnymi rodnikami, gdyż sproszkowane pestki
winogron wykazują dużą zawartość przeciwutleniacza - procyanidyny lub
proantocyjanidyny (OPC).
OPC to chemicznie biorąc polifenole, zaliczane do wtórnych substancji
roślinnych.
Polifenole dzielą się na kwasy fenolowe, hydroksycynamonowe , kumarynę,
lignany, i flawonoidy, przy czym same tylko flawonoidy obejmują wiele tysięcy
różnych połączeń chemicznych. Służą one roślinom m.in. jako barwniki i garbniki.
Polifenole podlegają obecnie intensywnym badaniom, ponieważ wiele wskazuje na
to, iż mają działanie prozdrowotne.
Antyoksydanty ( OPC)
OPC stanowią skuteczną broń przeciwko nadmiarowi agresywnych związków, tzw.
wolnych rodników, w organizmie. Przeciwutleniacze osłabiają działanie wolnych
rodników, stąd uważane są za środek wspomagający i wzmacniający odporność.