CaliVita Lizyna L-Lysine PLUS
Lizynę zaliczamy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego
organizmu, tym samym nasz organizm nie potrafi samodzielnie jej wyprodukować,
dlatego też musi być dostarczana w postaci odpowiedniej diety.
Produkt L-Lysine PLUS oprócz L-lizyny zawiera także witaminę C, która
uzupełnia jej działanie.
20% masy ciała człowieka stanowi białko, które ulega ciągłym
przemianom zarówno rozpadowi jak i odbudowie. Warto zauważyć, że proces ten uzależniony jest od podaży
aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budulcowy wszystkich
białek. W ludzkim organizmie białka zbudowane są z 20 różnych aminokwasów.
Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może
powstać wiele odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre
uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują
procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze, pełnią funkcje hormonów,
czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej
(immunoglobuliny).
Nasz organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, w tym również L-lizyny,
dlatego też muszą być podawabe wraz z pożywieniem. Nazywamy je
aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi.
Oprócz właściwej podaży aminokwasów, istotna jest również ich odpowiednia
proporcja, co w dużej mierze zależy od składu naszej codziennej diety. Jeśli
zawartość aminokwasów w pożywieniu jest nieodpowiednia (np. w wyniku
niewłaściwego odżywiania się, stosowania diety wegetariańskiej, odchudzającej,
niskobiałkowej), to metabolizm białek może zostać zakłócony. Brak lub niska
zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia lub ogranicza
wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka.
L-Lizyna uczestniczy w budowie białek,
głównie w mięśniach i kościach. Jest niezbędna w tworzeniu kolagenu – to białko
strukturalne tkanki łącznej występujące m.in.: w skórze, ścięgnach, chrząstkach,
kościach, ścianach naczyń krwionośnych, które nadaje sprężystość, elastyczność i
jędrność komórek. L-Lizyna ogrywa także ważną rolę w tworzeniu enzymów,
hormonów, przeciwciał. Wspomaga wchłanianie wapnia oraz pełni istotną rolę w
syntezie L-karnityny (substancji uczestniczącej w metabolizmie tłuszczów).
L-Lizyna zaliczana jest do aminokwasów zasadowych.
Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej,
odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres,
dbającym o swój wygląd.
Oprócz L-lizyny, produkt zawiera również witaminę C. Ona także odgrywa ważną
funkcję w syntezie kolagenu. Jest wspaniałym antyoksydantem, chroni DNA, białka,
tłuszcze przed utlenianiem. Wspiera układ odpornościowy, wpływa na prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego, odgrywa istotną rolę w metabolizmie
energetycznym i we wchłanianiu żelaza
W dorosłym organizmie białko stanowi około 20% masy ciała, z czego 46% można
odnaleźć w mięśniach szkieletowych, 18% w skórze, 4% w tkance tłuszczowej,
podczas gdy 10% znajduje się we krwi. Białka podlegają ciągłemu rozpadowi i
odnowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią
one podstawowy element budowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka
złożone są z 20 aminokwasów, lecz nie każde białko zawiera wszystkie aminokwasy.
Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może
powstać wiele (1012) odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje:
niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne
regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze (np.
hemoglobina), pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać
ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny).
Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego muszą być one
dostarczane z dietą. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi.
Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np.
podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich synteza jest niewystarczająca.
Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi.
Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych. Jej nazwa pochodzi od
greckiego słowa lysis, co oznacza „rozpuszczenie”. Poza udziałem w budowie
białek, aminokwas ten pełni w organizmie wiele innych funkcji: wspomaga
przyswajanie wapnia, jest niezbędny w tworzeniu kolagenu – głównego białka
tkanki łącznej. W efekcie działa korzystnie we wszystkich miejscach, gdzie
znajduje się kolagen, m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce i ścianach
naczyń krwionośnych, zapewniając w ten sposób ich odpowiednią strukturę. Warto
pamiętać, że L-lizyna jest również niezbędna w syntezie L-karnityny, substancji
nieodzownej w metabolizmie tłuszczów, procesach produkcji energii oraz do
prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Podczas komponowania naszej codziennej diety, oprócz odpowiedniego spożycia
aminokwasów, powinniśmy zwracać szczególną uwagę również na ich wzajemną
równowagę. L-Lizyna w niektórych produktach spożywczych (kasza jęczmienna,
płatki owsiane, ryż, pieczywo pszenne, chleb pszennorazowy, żytnio-razowy,
orzechy włoskie) jest jednym z aminokwasów ograniczających, tzn. występuje w
najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w
organizmie. Jego odpowiednia podaż jest zatem istotna, ponieważ wyznacza on
możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe. Brak lub niska
zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia wykorzystanie
pozostałych aminokwasów do syntezy białka.
Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej,
odchudzającej, niskobiałkowej, ciężkyo pracującym fizycznie, narażonym na stres,
dbającym o swój wygląd.
L-Lysine PLUS, najnowszy produkt CaliVita®, świetnie nadaje się do tych celów. Oprócz lizyny zawiera również witaminę C,
która posiada właściwości antyoksydacyjne, wspiera układ odpornościowy. Chroni
DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Wpływa na syntezę kolagenu i prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego. Odgrywa istotną rolę w metabolizmie
energetycznym i we wchłanianiu żelaza. Może stanowić wspaniałe uzupełnienie
działania lizyny.
Składniki aktywne L-Lysine PLUS/1 kapsułka:
L-lizyna ................................. 500 mg
Witamina C ............................ 60 mg
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie z posiłkiem.
UWAGA!
• Suplementy diety nie mogą zastąpić zrównoważonej, urozmaiconej diety ani
zdrowego stylu życia.
• Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
• Produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu,
niedostępnym dla dzieci.
• Nie powinno stosować się lizyny wraz z argininą, ponieważ arginina może
ograniczyć przyswajalność lizyny.
• Po okresie sześciu miesięcy ciągłej suplementacji L-lizyną należy zrobić
przerwę, aby zachować równowagę aminokwasów w organizmie
Źródło: Fragmenty opracowania ,,Masz gojące rany, jesteś po operacji?... Nie
zapomnij o witaminie C!’’
Instytut Naukowy Dr Ratha, Santa Clara, Kalifornia, USA CVI Europe/CVI Polska
PIŚMIENNICTWO:
1. Michael T. Murray N.D.: Encyclopedia of Nutritional Supplements, Prima
Publishing, 1996.
2. Imre Rodler: Új tápanyagtáblázat, (New Nutrient Table); Medicina Publishing
House, Budapest 2006.
3. Veronika Ádám: Orvosi biokémia (Medical Biochemistry); Medicina Publishing
House Zrt. Budapest 2004.