Möller's Tran Norweski to naturalny olej z wątroby dorszy, łowionych w
wodach u wybrzeży północnej Norwegii. Morza Norweskie, położone z dala od
cywilizacji, słyną z krystalicznej czystości wód.
Möller's Tran Norweski to naturalne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych omega-3 oraz witamin A, D i E.
Möller's Tran Norweski dzięki odpowiedniemu składowi:
wspomaga prawidłowy rozwój fizyczny dzieci, w szczególności rozwój mózgu,
oczu, naczyń krwionośnych i serca,
korzystnie oddziałuje na rozwój psychiczny dzieci (m.in. zwiększa iloraz
inteligencji)
wspiera naturalne siły obronne organizmu
uzupełnia dietę w niezbędne witaminy: A, D, E
Tran norweski dla kobiet w ciąży
Właściwe odżywianie się kobiety w ciąży jest niezwykle ważne dla prawidłowego
przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka. Przyszła mama kształtuje nawyki żywieniowe
na dalsze życie swojego maleństwa. Za pośrednictwem wód płodowych dziecko uczy
się rozpoznawać spożywane przez nią pokarmy. Nauka ta trwa również już po
narodzinach - dziecko karmione naturalnie poznaje różne substancje smakowe i
zapachowe, które przenikają do mleka matki z jej diety. Prawidłowo zestawiony
jadłospis kobiety w ciąży, wzbogacony o kwasy omega-3 to połowa sukcesu. Oby dziecko było zdrowe... takie życzenia słyszy niejedna przyszła mama. Wówczas
powinna zerknąć w swój codzienny jadłospis.Czy znajdują się w nim składniki konieczne do rozwoju
dziecka?Czy jest w nim miejsce na nienasycone kwasy tłuszczowe
omega-3?To właśnie odpowiednia ilość kwasów omega-3 wpływa na prawidłowy rozwój dziecka
już od poczęcia, przez ciążę, karmienie i pierwsze lata intensywnego wzrostu.
Dostarczanie kwasów omega-3 jest tym ważniejsze, że organizm człowieka nie
potrafi sam ich syntetyzować, więc muszą być przyjmowane z pokarmem bądź
uzupełniane suplementami diety. Odpowiednia ilość kwasów omega-3 ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego
rozwoju Twojego dziecka, a także samopoczucia przyszłej mamy i prawidłowego
przebiegu ciąży. W jadłospisie każdej przyszłej mamy powinny znaleźć się pokarmy
bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Polscy eksperci z dziedziny żywienia i pediatrii wyczulają jednak kobiety w
ciąży na to, by spożywały ryby z nieskażonych akwenów morskich. Istotne jest, że
dieta z udziałem ryb słodkowodnych, takich jak karp czy okoń nie uzupełnia
zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe, gdyż nie są one źródłem kwasów
omega-3. Niestety akweny morskie są coraz bardziej zanieczyszczone. W związku z tym
spożywanie w dużej ilości ryb powoduje ryzyko zatrucia rtęcią i dioksynami.
Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania ryb morskich więcej niż 1 raz w
tygodniu. Dlatego też aby uzupełnić poziom kwasów omega-3 tak
istotna jest suplementacja. * dieta kobiety ciężarnej powinna być konsultowana z lekarzem
Tran Norweski dla mamy karmiącej.Każda matka karmiąca musi zdawać sobie sprawę z faktu, że odżywianie w tym
okresie jej życia służy nie tylko zaspokajaniu własnych potrzeb, ale stanowi
jedyne źródło substancji odżywczych dla rozwijającego się dziecka. Matka wraz z
pokarmem przekazuje dziecku swoje nawyki żywieniowe, uczy i przyzwyczaja je do
smaków, które niebawem będą włączane do jego diety. Skład diety matki karmiącej
piersią wpływa przede wszystkim na jakość tłuszczów zawartych w pokarmie. Ilość
tłuszczów jest jednak niezmienna. Bardzo istotnym jest, aby w mleku matki
karmiącej była właściwa proporcja kwasów tłuszczowych, w szczególności aby
zawierało ono dużą ilość kwasów omega-3 (zwłaszcza DHA), niezbędnych do
prawidłowego rozwoju dziecka. Tran norweski niemowlętom od 6 - 7 tygodnia życia
Niemowlę jest dumą rodziców. Potrafi zmienić cały nasz świat. Patrzymy z
zachwytem jak rośnie, jak codziennie uczy się czegoś nowego, jak poznaje
otoczenie i kształtuje swoją osobowość. Zastanawiamy się już od pierwszych chwil jego życia czy
dostaje wszystko, co najlepsze? Czy dostatecznie dużo miłości i ciepła?
Czy dobre warunki do rozwoju? Stałą troską rodziców jest odpowiednia dieta maluszka.
Czy znajdują się w niej wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, w
szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3? Kwasy te znajdują się w mleku matki, jednak ich ilość może być różna w
zależności od spożywanych przez nią pokarmów, a także w rybach morskich. Dieta
maleństwa, zwłaszcza nie karmionego piersią, powinna być wzbogacana w kwasy
omega-3 (w szczególności kwas DHA).Dziecko już od pierwszych dni życia poznaje smaki i uczy się ich. Nawyki
żywieniowe wykształcone w dzieciństwie przenoszone są na dorosłe życie, więc
warto zadbać, by od początku były dobre. Nie może w nich zabraknąć kwasów
omega-3. Dzienna dawka kwasów omega-3 znajduje się w 1 łyżeczce Möller's Tran Norweski,
który może być podawany niemowlętom już od 6-7 tygodnia życia (zob. dawkowanie).
Dla maluchów, które mają inny smak niż dorośli, poleca się Möller's Tran
Norweski o by z nieskażonych Tran norweski dla starszego dziecka
Przy komponowaniu jadłospisu dla dziecka należy pamiętać, że nie jest
ono miniaturą człowieka dorosłego i jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze
jest inne od naszego. Dlatego też przygotowując posiłki powinniśmy uwzględniać
jego indywidualne potrzeby i dostosowywać je w zależności od wieku dziecka.
Przed starszakiem stoi wiele wyzwań. Idzie do przedszkola, gdzie spotyka się z
innymi dziećmi, uczy się czytać, pisać, potrzebuje wiele energii, aby sprostać i
zabawie i nauce. Niestety kontakt z innymi dziećmi naraża jego układ
odpornościowy na osłabienie. Pożywienie jest naszym
jedynym źródłem energii a prawidłowo zestawiony jadłospis będzie swoistą polisą
na przyszłość, gdyż dobrze odżywione dzieci moją silniejszy układ odpornościowy, lepiej się uczą i
sprawiają mniej kłopotów wychowawczych. Co więc powinno znaleźć się w diecie starszaka?
Zdecydowanie ryby. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych
składników odżywczych występujących w rybach. Ryby morskie, są głównym i
bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych omega-3 (zob.
znaczenie kwasów omega-3). Niestety, spożycie ryb wśród dzieci starszych jest
bardzo sporadyczne. Dlatego też tak ważna jest suplementacja kwasów omega-3.
WITAMINY ZAWARTE W TRANIE NORWESKIM MOLLER'S: 1) Witamina A
Źródła witaminy AWitamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego.Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby,
szczególnie bogata w nią jest wątroba.Zawartość witaminy A w 100 g jadalnych wybranych produktów:Nazwa produktu - Witamina A jako równoważnik retinolumasło śmietankowe - 762 µgmleko spożywcze 2% tłuszczu - 20 µgjaja kurze świeże - 375 µgser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. - 400 µgsmalec - 0 µgwątroba wołowa - 8866 µgwątroba wieprzowa - 3883 µg5 ml Möller's Tran Norweski (1 łyżeczka) - 250 µg
2) Witamina DŹródła witaminy DWitamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, ułatwia to jej magazynowanie w
organizmie. Dlatego nie powinno się jej zażywać beztrosko i dowolnie mając
nadzieję, że za miesiąc będziemy mieli wspaniałe zęby i kości. Zapotrzebowanie
na witaminę D zaspokajane jest zwykle takimi produktami jak ryby (śledzie,
sardynki, makrele), tran, wątroba, masło, jaja i mleko (ilość witaminy D w mleku
zależy od sposobu żywienia krów i ich przebywania na słońcu).Szczególnie bogate w witaminę D są:Artykuły spożywcze - mikrogramy (mcg)Śledź (100 mg) - 25mcgMakrela (100 mg) - 24mcgŁosoś (100 mg) - 12mcgSardynki w oleju (100 mg) - 9mcgTuńczyk (100 mg) - 6mcgMleko (1 filiżanka) - 3mcg5 ml Möller's Tran Norweski (1 łyżeczka) - 10mcg
3) Witamina EZe względu na właściwości antyoksydacyjne witamina E to główny „ochroniarz"
organizmu. Zwalcza wolne rodniki i chroni kwasy tłuszczowe, zwłaszcza
wielonienasycone przed utlenianiem do nadtlenków. Molekuła witaminy E chwyta
molekułę wolnego rodnika i przekształca ją poprzez redukcję elektronu lub jonu w
obojętną, niegroźną substancję, która następnie zostaje wydalona z moczem.
Są to grudki tłuszczu utlenione
przez wolne rodniki nie poddające się redukcji. Te przebarwienia występują
również w innych tkankach. Nie powstają jednak w ogóle gdy organizm ma
wystarczającą ilość witaminy E.Witamina E, hamując utlenianie wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych. Nieprawidłowa dieta tzn. przejadanie się tłustymi
wędlinami, białym pieczywem, makaronem, cukrem, słodyczami, powoduje że w
organizmie pojawia się więcej różnych związków cholesterolu (tzw. lipidy).
Źródła witaminy EWitamina E powstaje tylko w roślinach. Zwierzęta jej nie syntetyzują. Najlepszym
naturalnym źródłem witaminy E jest olej z kiełków pszenicy a następnie całe
ziarna zbóż i zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta,
czosnek. Zawartość witaminy E w 100 g wybranych produktów:Artykuły spożywcze (100 g) - Ilość witaminy E w miligramach (mg)Olej słonecznikowy - 75 mgOlej sojowy - 68,2 mgMigdały - 29,2 mgMargaryna - 22,6 mgOrzechy włoskie - 20,8 mgOrzechy ziemne - 19,4 mgMasło - 2,8 mgMąka pełnoziarnista - 1,6 mgJaja - 1,2 mgMleko - 0,1 mg5 ml Möller's Tran Norweski (1 łyżeczka) - 10 mg
Opis działania:Möller's Tran Norweski stanowi uzupełnienie
codziennej diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 oraz
witaminy A, D i E. Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są konieczne
do prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci; są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego oraz narządu wzroku.
Wskazania:W celu uzupełnienia diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA
i EPA) oraz witaminy A, D i E. Sposób użycia:Zalecana dzienna dawka dla niemowląt:- 2,5 ml od 6 tygodnia do 6 miesiąca życia- powyżej 6 miesiąca życia należy stopniowo zwiększać dawkę do 5 ml dziennie (1
mała łyżeczka)Zalecana dzienna dawka dla dzieci i dorosłych:- 5 ml (1 mała łyżeczka)
Środki ostrożności:Stosowanie oleju z wątroby dorsza, zgodnie z zaleceniami producenta, jest
bezpieczne podczas ciąży i karmienia piersią. Jednoczesne przyjmowanie tranu
oraz innych preparatów zawierających witaminy A i D przez kobiety w ciąży i
dzieci, powinno być konsultowane z lekarzem.Sposób przechowywania:Po otwarciu butelkę przechowywać w lodówce, w miejscu niedostępnym dla małych
dzieci