Czerwona herbata Pu-Erh znana jest w
Chinach od czasów dynastii Tang (od 1700 r p.n.e). Specyficzną recepturę jej
wytwarzania do dziś utrzymuje się w tajemnicy. Chińska
herbata Pu-Erh znana jest ze swojego charakterystycznego i
niepowtarzalnego smaku i aromatu, uzyskanego w wyniku procesu podwójnej
fermentacji.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że Pu-Erh dojrzewa w ciemnych grotach.
Herbata ta nie musi być spożywana jak najszybciej po zbiorze, ponieważ dopiero
wraz z upływem czasu nabiera swoich właściwości. Najlepsze i zarazem najdroższe
czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w tajemniczych grotach przez około 60 lat!
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta,
która ma delikatny aromat i dużą wydajność.
Działanie herbaty czerwonej
Herbatę tę od innych odróżnia to, że zawiera ona wiele związków biologicznie
czynnych:
alakaloidy,
flawonoidy,
aminokwasy,
pierwiastki śladowe (wapń,
magnez, żelazo, selen)
oraz witaminę E - zwaną witaminą młodości.
Herbata czerwona a odchudzanie
Herbata ta dzięki obecności flawonoidów korzystnie wpływa na trawienie. Regularnie
stosowana aktywuje enzymy rozkładające białko pokarmowe w żołądku i pobudza
ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu poprawia metabolizm wpływając na
normalizację masy ciała. Dzięki bogactwu tych związków, napój doskonale wpływa
na nasz organizm i samopoczucie.
Skład: herbata czerwona Pu-erh, naturalny
aromat cytrynowy.
Przeciwwskazania: Herbatka nie jest zalecana
dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.