Standardowy miód manuka MGO 30+ o minimalnej zawartości Methylglyoxalu.
Opakowanie miodu - 250 g.
Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli
aktywny składnik miodu z krzewu Manuka – methylglyoxal. Jest on odpowiedzialny
za procesy występujące tylko w niektórych miodach z Manuka.
Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak natężenie jego
występowania na ogół waha się pomiędzy 0 a 10mg/kg. Natomiast methylglyoxal
odkryty w miodach z Manuka występuje w natężeniu od 100mg/kg do 1000mg/kg!
Rodzaje nowozelandzkich miodów Manuka MGOTM
Oznaczenie Ilość metyloglyoxalu
MGOTM 30+ = UMF 5 min. 30 mg/kg
MGOTM 100+ = UMF 10+ min. 100 mg/kg – standardowa
MGOTM 250+ = UMF 15+ min. 250 mg/kg – podwyższona
MGOTM 400+ = UMF 20+ min. 400 mg/kg – wysoka
MGOTM 550+ = UMF 25+ min. 550 mg – bardzo wysoka
Sposób zażywania aktywnych nowozelandzkich miodów z krzewu Manuka:
- w celu poprawy trawienia: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem
- w celu lepszego gojenia ran: stosować zewnętrznie bezpośrednio na ranę,
oparzenie lub wrzód