Cukier trzcinowy nadaje się idealnie do słodzenia kawy i herbaty.
Aromat cukru trzcinowego świetnie współgra z zapachem wanilii, cynamonu i
czekolady,
Cukier trzcinowy stosowany jest również jako przyprawa. Wzmacnia smak
potraw: peklowanego mięsa, dresingów do sałatek, ciemnych sosów do
mięs i drobiu oraz pikantnych zup. Doskonale podkreśla smak domowych dżemów i
likierów. Często jest stosowany do dekoracji wykwintnych deserów.Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski)
pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej Gwinei. Jest to wieloletnia trawa
uprawiana w wilgotnym klimacie równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca,
temperatury powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube
łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów, są wypełnione
silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze
słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała trzcina zawiera
około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada naturalny, złotobrązowy kolor, a
otrzymuje się go poprzez krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku.
Wówczas powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty cienką
warstwą melasy. Najlepszej jakości cukier trzcinowy wytwarzany jest na
Mauritiusie, maleńkiej wyspie na Oceanie Indyjskim.