Olej Jojoba zawiera głównie palmitynian
cetylu (o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych,
zbliżonych do oleju wielorybiego), skwalen (który występuje w naturalnym
płaszczu tłuszczowym skóry, chroniący przed utratą wody), alkohole
alifatyczne, fitosterole, bogaty w witaminę F.
Doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego,
co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Stosowany przy każdym typie skóry, a
szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i
trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów (pojawiających się np. w czasie
ciąży).
Olej jojoba daje emulsji gęstszą konsystencję. Wmieszany do innych olejów
roślinnych automatycznie przedłuża ich ważność, co poleca się czynić przy mało
stabilnych olejach.
Bezpieczeństwo: oleje i masła są czyste
biologicznie, świeże, NIE
ZAWIERAJĄ ŻADNYCH DOMIESZEK. Są one legalnie sprzedawane w
Polsce. Przechowywanie oleju: jeśli na opakowaniu nie jest
zaznaczone inaczej przechowuj olej lub masło w najchłodniejszej
części mieszkania, w miejscu ciemnym, w opakowaniu szczelnym.
Możesz przechowywać tłuszcz w lodówce i zużywać go porcjami.
Opakowanie: oleje i masła pakowane są w
buteleczki lub słoiczki.
Opakowanie zależy od ilości zakupionych produktów. Na dzień
dzisiejszy oleje i masła rozlewane (nakładane) są do 50 ml butelek
lub do 50g słoiczków.
Bardzo ważne: oleje i masła mają bardzo
różne temperatury topnienia
i tężenia. Niektóre z nich w czasie transportu na skutek
przechowywania ich w niskiej lub wyższej temperaturze mogą odpowiednio zastygać,
mętnieć, mogą pojawiać się w nich stałe
cząstki czy osad ,lub też mogą stawać się ciekłe. Wszystkie te procesy
są naturalne i odwracalne.
Wahania temperatur podczas transportu
nie mają wpływu na jakość produktów a zmiany stanu nie stanowią
wady.