Graham orkiszowy, mieszanka do wypieku chleba
Skład: mąka pszenna typ 750, mąka ciemna
z pszenicy orkisz 20%, mąka pszenna graham 20%, sól.
Sposób pieczenia: na 500 g mieszanki dodać
340 ml wody i 5 g drożdży instant.
Proponując Państwu nowy chleb „Graham” z mąką z
pszenicy Orkisz chcemy zachęcić Państwa do spożywania pieczywa oraz
innych produktów zawierających mąkę „Orkiszu”. Dzięki zastąpieniu mąki „Graham”
z pszenicy zwyczajnej mąką „Graham” z pszenicy Orkisz chleb ten charakteryzuje
się większą zawartością witamin i soli mineralnych, zawiera nieco więcej białka
i tłuszczu, a jego charakterystyczną cechą jest smak. Użycie
pszenicy Orkisz – zboża, które nie było
poddawane zabiegom selekcji sprawia, że proponujemy Państwu pieczywo z dużym
dodatkiem zboża posiadającego wszystkie pozytywne cechy pierwotnej odmiany nie
poddawanej działaniom ukierunkowanym na dużą wydajność upraw kosztem niższej
zawartości substancji odżywczych.