100 % sproszkowany ekstrakt z owoców Aceroli 10 : 1 co oznacza, że do 100 g ekstraktu zużyto 1 kg owoców Aceroli !!!
Jest to niczym nie zanieczyszczona naturalna witamina C w proszku , łatwo przyswajalna przez organizm człowieka.
Oferowany produkt jest wytwarzany z owoców wiśni Aceroli rodzonych przez krzew zwany drzewkiem wiśniowym Antylii, osiągającym 3 metry wysokości z owocami od koloru żółto pomarańczowego po czerwony. Miąższ owocu jest miękki, soczysty i kwaśny. Świeża wiśnia Aceroli łatwo psuje się, dlatego nie nadaje się do transportu.
Zawartość witaminy C spada wraz z poziomem dojrzałości owoców aceroli, dlatego do sporządzenia aceroli w proszku zrywa się wpół dojrzałe owoce, które gwarantują najwyższą zawartość
wit C. Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich ale rośnie również w Peru, Gujanie, Wenezueli i Meksyku. Kolor proszku z Aceroli poszczególnych partii produktu może się różnić od siebie , ponieważ zależny jest od wielu czynników takich jak :
wilgotności w okresie wzrostu owoców
stadium dojrzałości owocu w momencie zerwania
długości procesu uzyskiwania ekstraktu
W Brazylii sok z owoców aceroli jest równie popularny jak w krajach zachodnich sok z pomarańczy. Tyle tylko, że w bezpośrednim porównaniu pod względem zawartości składników odżywczych i witamin Acerola bije pomarańcze na głowę. Acerola może zawierać około 4,5 % kwasu askorbinowego, podczas gdy zawartość jej w skórce pomarańczy wynosić może do 0,5 %. Jednocześnie zawiera dwukrotnie więcej od pomarańczy magnezu oraz kwasu pantotenowego. Ponieważ jest to produkt naturalny to przyswajalność powyższych składników jest na bardzo wysokim poziomie - nieporównywalnym z innymi sztucznymi preparatami witaminowymi oferującymi syntetyczne witaminy takie jak kwas l-askorbinowy lewoskrętny.
Przeznaczenie aceroli w proszku
Organizm człowieka , podobnie jak, świnek morskich i małp nie wytwarzają witaminy C. Wszystkie pozostałe organizmy istot żywych wytwarzają witaminę C i nie mają takich problemów jak ludzie. Dlatego tak ważne jest jej nieustanne dostarczanie do organizmu. Dodatkowym problemem jest fakt, iż nie posiadamy zdolności magazynowania tej witaminy. Dieta, którą spożywamy jest bardzo uboga, w związku z czym, konieczne jest systematyczne i ciągłe jej dostarczanie poprzez suplementację preparatami takimi jak Acerola w proszku, które zawierają najbardziej przyswajalną formę - naturalną witaminę C. Produkt doskonale nadaje się dla dzieci, szczególnie w okresach jesienno - zimowych.
UWAGA !!!
W przeciwieństwie do proszków z aceroli konkurencyjnych firm nasz produkt nie zawiera dodatków przeciwzbrylających !
Zawartość ekstraktu w 100 g produktu wynosi - 100 g, czyli 100 %!
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia ( 2 g) dostarcza 340 mg naturalnej witaminy C w proszku
Sposób użycia
Zalecenie producenta to 1 x dziennie łyżeczkę 2 g proszku do herbaty. Według nas należy to rozbić sobie na dwie mniejsze porcje : 1 porcję rano a drugą w ciągu dnia. Ponieważ produkt nie zawiera żadnych "uszlachetniaczy" , przeciwzbrylaczy i innych niepotrzebnych dodatków , należy chronić go przed wilgocią i trzymać szczelnie zamknięty gdyż proszek może ulec zbryleniu. Nie wpływa to jednak na jego właściwości.
Opakowanie zawiera 200 g ekstraktu z owocu aceroli w proszku 10 : 1