Amarantus
czyli szarłat spożywczy należy
do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze
doceniali już Inkowie i Majowie. Wzbudził zainteresowanie europejskich
specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem
XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu
potrzeb żywnościowych.
W praktyce potwierdzono prozdrowotne działanie produktów amarantusa.
Zalety amarantusa:
wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej
białko mleka
nienasycone kwasy tłuszczowe
zawartość tokotrienoli i włókna strawnego.
wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia
i magnezu, co sprawia , iż może być cennym składnikiem diety kobiet ciężarnych
nie zawiera glutenu, może być więc podawany dzieciom chorym
na celiakię
duża zawartość skwalenu
niefermentujące włókno spożywcze
dwukrotnie więcej błonnika niż w otrębach owsianych
znaczna zawartość witamin z grupy B oraz wit. A, E i C