Xyilitol naturalny słodzik z drewna brzozowego
Ksylitol to cukier pochodzenia naturalnego wytwarzany z drewna brzozy.
Przeznaczony jest dla osób, które nie mogą bądź lub nie chcą używać tradycyjnego
cukru.
Czym jest ksylitol?
Czysty ksylitol jest białą krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak
cukier. Na etykietach żywności ksylitol jest szeroko klasyfikowany jako
węglowodan, a w bardziej wąskiej terminologii jako alkohol wielowodorotlenowy.
Ponieważ ksylitol jest powoli wchłaniany i częściowo wykorzystywany, można mówić
o jego obniżonej wartości kalorycznej: 2,4 kalorii na gram lub 40% mniej niż
inne węglowodany.
Dla kogo?
1.sportowców
2.cukrzyków
3.dbających o zdrowe zęby i dziąsła
4.puszystych, otyłych,
Ksylitol jest stosowany w żywności od 1960 roku. Jest popularnym słodzikiem dla
diety cukrzycowej w niektórych krajach. W USA ksylitol jest zatwierdzony jako
dodatek do żywności w nieograniczonej ilości w środkach spożywczych do
specjalnych celów dietetycznych.
Ponad 25 lat badań bardzo różnych warunkach potwierdza, że ksylitol jest
najlepszym słodzikiem .