Otręby pszenne
to produkt naturalny otrzymany z przemiału
oczyszczonego ziarna pszenicy. Zawierają one około 16% białka, 4%
tłuszczu, 60% węglowodanów, naturalny
błonnik oraz witaminy z grupy A, E i substancje mineralne: fosfor, wapń, potas, a
magnez.
Obecność błonnika wpływa na prawidłową
przemianę materii, wspomaga procesy trawienne oraz perystaltykę jelit.
Usprawniający proces
trawienia efekt uzyskać można spożywając dziennie 4-6 łyżek stołowych otrąb.
Ilość tą należy rozdzielić na co najmniej 3 porcje. Z każdą porcją wypijać
należy co najmniej 250 ml płynu, by otręby zadziałały optymalnie i nie osiadały
w jelitach.
Pszenne otręby wskazane są także dla osób
starszych, które z reguły spożywają mniej potraw bogatych w błonnik, podawane np.
w przetworach mlecznych są zalecane do poprawiania ruchów robaczkowych jelit.
Otręby pszenne i ich właściwości:
zmniejszają uczucie głodu, wspomagając tym samym walkę z nadwagą.
Otręby pszenne przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, a także
stanowią doskonały dodatek do sera, jogurtów, zup, sosów i sałatek.
Opakowanie zawiera: 150 g otrąb pszennych