Olej z ryżu Rizi wszechstronnych
zaletach zdrowotnych, smakowych i kulinarnych.
Olej z ryżu właściwości i zastosowanie
to jeden z najzdrowszych olejów roślinnych.
posiada korzystny skład kwasów tłuszczowych i dużą zawartość naturalnych
przeciwutleniaczy, w tym witaminy E oraz gamma-oryzanolu.
Olej ryżowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia /230'C/, co oznacza
smażenie bez dymu i pryskania.
Ograniczone wnikanie do smażonych potraw czyni ten olej bardziej
wydajnym, a smażone potrawy mniej kaloryczne.
Łagodny smak oleju z ryżu, oraz niewielkie wchłanianie przez potrawy
pozwala zachować ich naturalny smak.
Olej z ryżu to olej wszechstronny w użyciu. Doskonały do smażenia,
pieczenia oraz jako olej sałatkowy.
Wartości odżywcze oleju z ryżu w 100 g
Wartość energetyczna 880 kcal. 3,610kJ
Białko - 0g
Węglowodany - 0g
Cukry - 0g
Tłuszcz ogółem - 97,4g
kwasy nasycone - 21,2g
kwasy jednonienasycone - 40,7g
kwasy wielonienasycone - 34,3g
cholesterol - 0g
Błonnik - 0g
Sód - 0mg
Witamina E - 7,9mg
Gamma - Oryzanol - 250mg