Makaron orkiszowy, razowy.
Sposób gotowania:
zagotować dostateczną
ilość wody (3l na jednio opakowanie makaronu) dowolnie osolonej. Dodać odrobinę
tłuszczu roślinnego (oleju). Wrzucać stopniowo makaron i gotować do chwili,
kiedy będzie dostatecznie miękki (około 10 minut).
Następnie odstawić z ognia, przelać zimną wodą, odcedzić.
Przepis na Zapiekanka z warzywami i serem
Składniki:
400 g makaronu razowego BIO, 3
marchwie, 1 pietruszka, 1 mały seler, 2 cebule, sos, 2 jajka, 1 szklanka mleka,
natka pietruszki, szczypiorek, koperek, sól pieprz, oregano
Sposób przyrządzania:
Warzywa ugotować wcześniej i pokroić w kostkę.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie
i wymieszać z ugotowanym makaronem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i
oprószyć otrębami BIO. Na spodzie ułożyć warstwę makaronu, na to warstwę warzyw.
Składniki układać warstwami, aż do ich wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć
się makaron). Wszystko polać sosem i wierzch posypać startym serem. Piec około
30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zapiekankę oczywiście możemy
wzbogacić dodając zielony groszek, świeżą paprykę, pomidory itp.
Dieta
orkiszowa