Nietolerancja laktozy to wrodzona lub nabyta niezdolność trawienia cukru mlecznego za pomocą enzymu nazywanego laktazą. Osłabiona aktywność lub całkowity niedobór enzymu laktazy może być przyczyną problemów w przyswajaniu laktozy, która zamiast zamieniać się w porcję energii zaczyna się odkładać, wywołując nieprzyjemne dolegliwości.
Wiele osób nie uświadamia sobie, że cierpi na nietolerancję laktozy, a objawy jej towarzyszące przypisuje innym dolegliwościom. Takie osoby instynktownie unikają produktów mlecznych, co może nasilić nietolerancję. Rezygnacja z nich nie jest dobrym wyjściem, ponieważ mleko to źródło tak potrzebnego białka i wapnia. Dlatego bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej ilości tego składnika mineralnego w diecie. Pomocny w przypadku nietolerancji produktów mlecznych jest Enzym Laktaza, który jest jedynym takim produktem na rynku. Pozwala on spożywać produkty mleczne bez ograniczeń. Jednocześnie pomaga w utrzymaniu prawidłowej diety uzupełniając poziom wapnia w organizmie.
Enzym Laktaza wskazania
Enzym Laktaza - suplement diety jest dla osób dorosłych poprawia trawienie u osób, które mają trudności z trawieniem (z nietolerancją cukru mlekowego) laktozy
Działanie
Ułatwia trawienie mleka, rozkładając laktozę na glukozę i galaktozę, które są dobrze przyswajalne przez organizm.
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.