Spirulina to zielononiebieska alga,
której walory dietetyczne i zdrowotne doceniali już Aztekowie i mieszkańcy
Afryki. Zawarta w spirulinie unikalna kombinacji substancji cennych dla
ludzkiego organizmu sprawia, że stanowi ona najwyższej jakości suplement diety.
Spirulina jest bogata w pełnowartościowe
białko z zestawem 18 aminokwasów (ok. 60 % objętości). Jest też naturalnym
źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B
(to jedyny niezwierzęcy pokarm zawierający znaczące ilości witaminy B12) oraz
wielu innych cennych mikro- i makroelementów.
Barwniki zawarte w aldze - chlorofil i
fitocyjanina - wspomagają procesy trawienne, metaboliczne oraz oczyszczające
organizmu. Poza tymi dwoma głównymi barwnikami spirulina zawiera różne formy
beta-karotenu oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie GLA. Spirulina wspomaga detoksykację organizmu,
wzmacnia system immunologiczny, spowalnia procesy starzenia się, zmniejsza
negatywne oddziaływanie zdegradowanego ekologicznie środowiska. Włącznie
spiruliny do codziennego jadłospisu zaleca się zwłaszcza osobom odchudzającym
się i stosującym dietę wegetariańską.
Dawkowanie:
3 razy dziennie po jednej lub
dwie kapsułki do posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Preparat nie
może stanowić substytutu zróżnicowanej diety.
Wskazania:
Uzupełnia poziom żelaza,
wspomaga detoksykację organizmu, stanowi doskonałe uzupełnienie diety
wegetariańskiej.
Przeciwskazania: Ciąża i okres karmienia.
Opakowanie: 45 KAPSUŁEK
Skład: Spirulina (Spirulina maxima)